Subscribe op mijn Nieuwsbrief

Subscribe nu op mijn nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws per e-mail.

En dan is het muisstil

Laatst zat ik bij een college en wat daar gebeurde kan ik haast niet in woorden omschrijven. Je hebt van die mensen die zo tot je doordringen dat je je eigen hart hoort kloppen. Dat je zo op het puntje van de stoel zit. Dat iedereen muisstil is en alles in slow motion lijkt te gaan terwijl de tijd voorbij vliegt. Zo gebeurde mij dat ook. Ik werd meegezogen in een verhaal en ik vind het o zo jammer dat het veel te snel voorbij ging. 

Het is gegrift in mijn hip-poo-kam-pus (Hippocampus). Zoiets als een soort ladekast midden in je brein waar je herinneringen worden opgeborgen. Het hilarische filmpje van Jim Carrey raasde door mijn hoofd. Tijdens de lezing leek mijn see-ruh-brum (Cerebrum) – te haperen doordat mijn denken pijlsnel ging –  maar het zorgde bij een vraag dat ik even minder kon praten. Het Cerebrum is het grootste deel van ons brein dat ervoor zorgt dat je kunt denken en praten. Zo heeft het brein veel onderdelen die allemaal een andere taak hebben. Het college deed me denken aan een workshop over het puberbrein waar de PFC, de Prefontale Cortex, het deel van je brein achter je voorhoofd ook verschillende keren genoemd werd. De PFC is voor het kiezen en plannen. Tijdens dat stuk werd mijn ah-mieg-daa-laa (Amygdala) behoorlijk geprikkeld en ik moest enorm gniffelen om de vermakelijke voorbeelden die werden verteld over waardoor het zo lastig is voor jongeren om te kiezen en plannen. Zo denk ik vaak jeeh joh weer een jaar voorbij terwijl pubers een totaal ander tijdsbesef hebben. De amygdala is het controlesysteem van je gevoelens waar een heleboel cellen bij elkaar de dienst uit maken of je boos, bang, blij, verdrietig, onzeker of enthousiast word. Het zit midden in je brein en het betekent amandel. Het ziet er ook echt zo uit toen de dia werd getoond. Voordat het see-ruh-bel-lum (Cerebellum) geprojecteerd en aangewezen werd – het kleine stukje aan de achterkant van je brein – ging er een toneelstukje van een zwalkende persoon aan vooraf waardoor ik moeite had om mijn lach in te houden. Het Cerebellum zorgt dat je spieren goed samenwerken zodat je bewegingen snel en precies zijn en jij je evenwicht bewaart. De neu-roo-nun (Neuronen) zitten overal en geven seintjes wat je moet doen.  Er groeien verbindingen tussen neuronen. Een soort boom met allerlei aftakkingen. Doe je niets meer met bepaalde informatie dan bam! wordt de tak gekapt en ontstaat er ruimte voor andere dingen. Die bam tijdens de presentatie was echt als een houthakker met een bijl. Terwijl er bij mij volgens mij een tak behoorlijk pokon kreeg. Wat een intens college was dat over ons brein als elastiek met een mooie moraal:

Als je geen fouten durft te maken, geef je je elastische brein niet de kans om te rekken. Zorg dat je nieuwe dingen wil leren om aan de slag te gaan met een groei mindset.

Loes van Gemert inspiratie nodig?